.........."κιτρινισμένες λιθο/γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή των μνημονίων"...

~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...
.........Καλοκαιρινές μέρες & νύχτες..........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα..............................ΙΟΥΛΗΣ 2018....

Το Θέμα της Ημέρας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Γεωργία Μαρτίνου, υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής



Στέλνουμε στη Βουλή νέους και πετυχημένους ανθρώπους.

Η Γεωργία Μαρτίνου ως Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας και Πρασίνου στο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικό έργο... 



Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά, το 2010 όταν εξελέγη πρώτη σε σταυρούς προτίμησης δημοτική σύμβουλος στο νεοσύστατο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Αν και γυναίκα, ανέλαβε τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου και κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Την ημέρα ανακήρυξης των επικείμενων εθνικών εκλογών για τις 6 Μαΐου, υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ηθικής τάξης αφού δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί τη θέση της ως αντιδήμαρχος κατά την προεκλογική περίοδο. Η Γεωργία Μαρτίνου θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές. Η υποψηφιότητα της αντιπροσωπεύει αυτό που χρειάζεται ο τόπος την δύσκολη αυτή περίοδο. Νέους πολιτικούς, με ικανότητες, όρεξη για δουλειά και προσφορά, μακριά από παλαιοκομματικά κατεστημένα και παραγοντισμούς.
Στον δημόσιο λόγο της έχει επιλέξει να μιλά θετικά και αισιόδοξα. «Θα τα καταφέρουμε. Αν εργαστούμε όλοι μαζί η Ελλάδα θα τα καταφέρει» λέει στους συμπολίτες  της με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά και προσθέτει με νόημα: «Η ψήφο σου είναι καθοριστική. Μην την σπαταλήσεις». Αναφορικά με τις εκλογές υπογραμμίζει την κρισιμότητα του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες λέγοντας ότι «οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον όλων μας». Για το λόγο αυτό καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. «Δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε. Δεν αρκεί να απογοητευόμαστε. Η ηττοπάθεια δε μας αξίζει»  λέει χαρακτηριστικά.
Ο προεκλογικός της αγώνας χαρακτηρίζεται από τους χαμηλούς τόνους που κρατά και τη σεμνότητα που τη διακρίνει.  Αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες υποσχέσεις. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις προτιμά να ακούει περισσότερο παρά να μιλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα κρατά σημειώσεις ακούγοντας τους πολίτες να τις μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Ποια είναι η Γεωργία Μαρτίνου

Η Γεωργία Μαρτίνου (www.gmartinou.gr) γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και εισήχθη 9η στη σχολή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Μαθηματικά στο Λονδίνο όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην πληροφορική. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. 
Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί στη Ναυτιλία και στον τομέα της Πληροφορικής. Το 2010 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στο Δήμο Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης και ανέλαβε τα καθήκοντα Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου. Θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε Βουλευτικές Εκλογές. Είναι κόρη του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, εφοπλιστική οικογένεια γνωστή για την πλούσια κοινωνική προσφορά της.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τι θα ψηφίσουν τo 1 εκατ. άνεργοι;

  Πολιτικά νέα - ειδήσεις  
Και νέο ιστορικό ρεκόρ για το ποσοστό ανεργίας 
– Έφτασε το 21,8% τον Ιανουάριο!



Και νέο ιστορικό ρεκόρ για το ποσοστό ανεργίας – Έφτασε το 21,8% τον Ιανουάριο!
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία σημείωσε 
άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, όταν και διαμορφώθηκε στο εκκωφαντικό 21,8%, έναντι 14,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2011 και 21,2% το Δεκέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.880.120 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.084.668 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.342.853 άτομα. Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα, στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες και νέοι, με το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24 να φθάνει το 50,8%.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 363.369 άτομα (μείωση 8,6%) και κατά 25.953 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (μείωση 0,7%). Αντίστοιχα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 344.913 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (αύξηση 46,6%) και κατά 32.331 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (αύξηση3,1%).
Παράλληλα, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 21.066 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (αύξηση 0,6%) και μειώθηκαν κατά 2.965 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (μείωση 0,1%).
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, από τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2012 και εξής, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών.

_____________________________

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών


   Άρθρα - Σχόλια...............

Πάνος Σκουρλέτης 
Του Πάνου Σκουρλέτη*


Tα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας διεξάγεται ένα πείραμα εξαθλίωσης της κοινωνίας, μείωσης των μισθών, φτωχοποίησης και εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Στόχος δεν είναι η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, που θα ανταγωνίζεται τους Εσθονούς και τους Βούλγαρους εργαζομένους στο πλαίσιο μιας αυταρχικής Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Στόχος δεν είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αφού η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί μαθηματικά στην έξοδο από την ΕΕ, στην κοινωνική διάλυση, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Αυτό το πείραμα πρέπει να οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα πως το σχέδιο του μνημονίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και πρέπει να ανατραπεί.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Αντιθέτως, αυτό το οποίο λέμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης κι αυτό μας καθιστά ισχυρούς σε μια διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους, γιατί αν εμείς χρεοκοπήσουμε, καταρρεύσουμε και βγούμε από το ευρώ, το ντόμινο των εξελίξεων θα περάσει σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη και θα καταρρεύσει ενδεχομένως η ίδια η ευρωζώνη. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ γιατί οι κυβερνήσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του σημερινού πρωθυπουργού ήταν με την μεριά των δανειστών και των συμφερόντων τους . 
Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι το κρίσιμο δίλημμα που έχει ο κόσμος αυτή τη στιγμή μπροστά στην κάλπη είναι , συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπερ-πρωθυπουργό τον κ. Ράιχενμπαχ ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, ισχυρή αριστερά και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει το μνημόνιο και αυτή την πολιτική της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι, μπορούμε; Εμείς λέμε μπορούμε. Ο ελληνικός λαός μπορεί να στείλει ένα μήνυμα το οποίο θα είναι καταλυτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι σαν τις άλλες. Θα είναι σκληρή η εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που γνωρίζουν αυτοί που μας κυβερνούν είναι ότι δεν μπορούν πια να φοβίσουν. Το κρίσιμο είναι να φύγουμε από τις τρομοκρατικού χαρακτήρα κορώνες , από τα ψεύτικα διλήμματα και τις απειλές και να κάνουμε ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού – αντινεοφιλελευθέρου μετώπου απηχεί μια βαθιά πραγματική ανάγκη να συμπαραταχθούν όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται πως πέρα από τις διαφορές τους , μπορούν να αγωνισθούν για την ανατροπή των σκληρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται . Πολιτικών που εφαρμόζονται στο όνομα του περιορισμού του χρέους αλλά κατ ουσίαν αποσκοπούν στη διαμόρφωση συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας , εξασφάλισης των δανειστών και διάλυσης του κοινωνικού κράτους . Το μήνυμα «βρέστε τα» μας έρχεται από παντού και από πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα . Όλος αυτός ο κόσμος αναγνωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ως την πιο ενωτική , συνεπή και αγωνιστική δύναμη και έτσι εξηγείται η άνοδος της επιρροής του . Είναι αλήθεια πως η μεν ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει μια μοναχική πορεία αποδυναμώνοντας την δυνατότητα να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης , η δε ΔΗΜΑΡ πρέπει να αποφασίσει αν τελικώς θεωρεί ως το μείζων την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών ή κάτι άλλο .

Η πρόταση μας δεν έχει ως μοναδικό ορίζοντα τις εκλογές , άλλωστε τα προβλήματα θα είναι παρόντα και την επομένη των εκλογών . Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ακόμη πίεση προς όσους αρνούνται την συνεργασία έτσι , ώστε αυτή να γίνει πράξη . Η πρόταση μας λοιπόν είναι διαρκής και έχω την αίσθηση ότι κερδίζει διαρκώς στη κοινωνία .

  
   *Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ,  υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών

_____________________________

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Διαμαρτυρία - από τους "Αντιμνημονιακούς Πολίτες" του καθηγητή Νότη Μαριά






Αγαπητέ/ή
Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθώ για τη μεροληψία και
την έλλειψη αντικειμενικότητας που επιδεικνύεστε στο πολιτικό σας
ρεπορτάζ,στη δημοσιoγραφική κάλυψη των πολιτικών θεμάτων,και στις
δημοσκοπήσεις σας,μια και δεν παρουσιάζετε απόψεις των νέων
αντιμνημονιακών κομμάτων όπως οι "Αντιμνημονιακοί Πολίτες" του
καθηγητή Νότη Μαριά. Αυτό δεν υπηρετεί τα δημοκρατικά ήθη ,ούτε την
επαγγελματική σας υποχρέωση για αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση
όπως ισχυρίζεστε,πράγμα που με παραπλανά ως ψηφοφόρο και με εμπαίζει
ως καταναλωτή του δημοσιογραφικού-ενημερωτικού σας προϊόντος. Θερμά σας
παρακαλώ αλλά και απαιτώ να δοθεί βήμα σε όλα τα κόμματα που
κατεβαίνουν στις εκλογές,ανεξαρτήτως μεγέθους ή παλαιότητας και με την
ίδια ποσότητα και συχνότητα προβολής που δίνετε στα λεγόμενα "κόμματα
εξουσίας".
Διαφορετικά η δημοσιογραφία που ασκείτε θα συνεχίσει να
είναι μεροληπτική,αντιδημοκρατική,μονοδιάστατη και παραπλανητική. Σας
ευχαριστώ για τη συνεργασία.
Ένας δημοκρατικός πολίτης + καταναλωτής

rethymnomusic@gmail.com


Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Αθήνα του 1897


πλανόδιος χασάπης του 1895
Στα τόσα χρόνια που συγκεντρώνω υλικό για την παλιά Αθήνα δεν έχω βρει και πολλά πράγματα που να θυμίζουν τη σημερινή ζωή. Τα πάντα έχουν αλλάξει: η φύση, τα σπίτια, οι άνθρωποι, οι συνήθειες. Το μόνο, ίσως, που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι οι λαϊκές συνήθειες κατά τον εορτασμό του Πάσχα (είναι αυτονόητο ότι δεν έχει αλλάξει ούτε το εκκλησιαστικό τελετουργικό, αν εξαιρέσουμε το Άγιο Φως)
Ας δούμε πως γιορτάστηκε το Πάσχα στην Αθήνα το 1897, μια πολύ δύσκολη χρονιά, αφού ο στρατός είχε, ήδη, ξεκινήσει τον ατυχή πόλεμο κατά των Τούρκων. Η μαρτυρία ανήκει στον Γερμανό πάστορα, Bαρόνο φον ντερ Γκόλτς που επισκέφτηκε το 1897 την Αθήνα και κρίνει την Ορθοδοξία και τους Ελληνες (η μετάφραση έγινε από τον  καθ. Πολυχρόνη Κ. Ενεπεκίδη): «… Η περίοδος της νηστείας τηρείται στην ύπαιθρο ακόμα με αρκετή αυστηρότητα, λιγότερο στην Αθήνα…Το ήσυχο (Μέγα) Σάββατο  οι δρόμοι παρουσίαζαν τη συνηθισμένη τους εικόνα. Μόνο που έβλεπε κανείς να αγοράζει ο κόσμος αρνιά. Μερικά τα έσφαζαν ακόμα και στο δρόμο και τα ξεκοίλιαζαν καθότι κάθε ελληνική οικογένεια πρέπει την ημέρα του Πάσχα να έχει από σήμερα κιόλας  το Πασχαλινό της αρνί.
 Έβλεπε κανείς σε νέες συνεχώς παραλλαγές την παλαιά εικόνα της γνωστής αρχαίας παράστασης του ποιμένα: έναν άνδρα με κοντό χιτώνα να πηγαίνει στο σπίτι κρατώντας στους ώμους έναν αμνό…στις 11 η ώρα ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος πιστών άρχισε να καταφθάνει στην εκκλησία…ακριβώς στις 12 το Χριστός Ανέστη… ενώ οι επίσημοι αντάλλασσαν συνεχώς πασχαλινούς ασπασμούς, οι μουσικοί χτυπούσαν τα ταμπούρλα και εκατοντάδες τουφεκιές ρίχνονταν από τα παράθυρα και τις στέγες  καθώς το στρατιωτικό άγημα απέδιδε τριπλή βολή πυρός (βλέπετε δεν είχαν βεγγαλικά και έκαναν φασαρία με …πραγματικά όπλα)… Την άλλη μέρα άρχιζε το καταβρόχθισε του Πασχαλινού αμνού και πολλών άλλων για να ισοφαρισθεί η μακρά περίοδος νηστείας. Τη Δευτέρα επικρατεί παντού ησυχία….»
___________________________________________
(το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό exodos, εκδ. Δάφνη, όμιλος Αντ1)

Σελίδες