.........."κιτρινισμένες λιθο/γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή των μνημονίων"...

~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...
.........Καλοκαιρινές μέρες & νύχτες..........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα..............................ΙΟΥΛΗΣ 2018....

Το Θέμα της Ημέρας

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

«Λιώμα» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου την Κοσιώνη





«Λιώμα» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου την Κοσιώνη και την μνημονική επιχειρηματολογία της

«Λιώμα» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου Την Κοσιώνης και την προσπάθεια της να υπερασπιστεί την μνημονική πολιτική. Και ήταν αναμενόμενο. Η δημοσιολόγος του Αλαφούζου δεν διαθέτει ούτε την προκλητικότητα του Μπάμπη (ένας είναι ο Μπάτμπης) ούτε την αναίδεια του Πρετεντέρη αλλά ούτε και την καμουφλαρισμένη «ουδετερότητα» του Τσίμα οπότε ήταν σαν να έριχνε ζαριές με τον αντίπαλο παίχτη να διαθέτει «γεμάτα» ζάρια. Το «ξεπουπούλιασμα» πήρε την μορφή πανωλεθρίας, φτάνοντας στο σημείο να δυσκολεύεται να ψελλίσει έστω και το παραμικρό αντεπιχείρημα μπροστά στον καταιγιστικό, τεκμηριωμένο, λόγο της προέδρου της βουλής.
Το ‘χουμε δεδομένο ότι το στέλεχος της τηλεόρασης του Φαλήρου που είχε την «φαεινή» ιδέα να καλέσει την πρόεδρο της βουλής να δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό δίαυλο «μνημονική ερπύστρια που προσπαθεί να κατεδαφίσει συνειδήσεις και να ισοπεδώσει την διάθεση αντίστασης ενός λαού» -που θα ‘λεγε και η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα το «φυσάει και δεν θα κρυώνει».
Θα αδικήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια σχολιασμού της συνέντευξης της προέδρου της βουλής, οπότε την παραθέτουμε ολόκληρη και τα συμπεράσματα δικά σας.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Pedtrauma N.G.O

Αξιότιμε Κύριε Αϊβαλή,
Σας αποστέλλουμε το άρθρο που ετοίμασε το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων το Καλοκαίρι.
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.
Οι προσπάθειες μας έχουν στόχο την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, την εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών στη σωστή αντιμετώπιση τραυματισμένων παιδιών και την καλύτερη δυνατόν νοσηλεία των παιδιών αυτών με τη δημιουργία Αιθουσών Επειγόντων Περιστατικών και την προσφορά ιατρικών μηχανημάτων στα Νοσοκομεία Παίδων.
Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Ευγενία Μπουσουλέγκα

Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος"
Γυθείου 1Α , 152 31 Χαλάνδρι
Τηλ. 210 - 6741 933   Fax . 210 - 6743 950

~~~~~~~~~~~~~~~~
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει  περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά,  συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα,  να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια όμως, δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
·       Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
·       Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.
·       Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.
·       Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.
·       Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
·       Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
·       Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα, ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
·       Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες.
·       Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
·       Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

·       Κατάλληλο ντύσιμο :
α) στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλλο
β) στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια
γ) στο rafting   εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.
Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλόν είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.
·       Να μάθουμε  στα παιδιά  να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα  που προέρχονται από αυτά.
Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που  μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.
·       Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.
Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
·       Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν,  να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
·       Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά  και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
·       Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
·       Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.

Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.

Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε,  με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα  κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη.


Σημείωση: Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

Γυθείου 1Α, 152 31 Χαλάνδρι
Τηλ.: 210.6741.933, Fax: 210.6743.950

www.pedtrauma.gr, e-mail: info@pedtrauma.gr

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τοξική βόμβα πνίγει την Αττική

   ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ     

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες που απειλούν την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Δυτικής Αττικής αλλά και πολλών άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου εκλύονται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπου η φωτιά δεν έχει σβήσει ύστερα από τέσσερις ημέρες.

Τοξική βόμβα πνίγει την Αττική
Ο αέρας μετέφερε χθες τη δυσάρεστη οσμή του καμένου πλαστικού στα νότια προάστια προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι αβάσιμη.
Αργά χθες το βράδυ ο 34χρονος προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ αναζητείται και ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Επειτα από έλεγχο - αυτοψία στους χώρους της εταιρείας εντοπίστηκαν αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε άδεια, ενώ διαπιστώθηκε οτι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα χθες κινητοποιήθηκε και η πολιτεία με τη διαταγή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω και έλλειψης κονδυλίων.
Νέφος πάνω από την Αττική έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο
Νέφος πάνω από την Αττική έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο
Μιλώντας στο «Εθνος», ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Ζιώμας επισημαίνει ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος δημιουργίας διοξινών λόγω της καύσης του πλαστικού. «Τα απορρίμματα βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο και ούτως ή άλλως το εργοστάσιο δεν έχει καμινάδα μέσω της οποίας τα καυσαέρια να μπορούν να ανυψωθούν και να απομακρυνθούν χωρίς να ακουμπήσουν στο έδαφος. Ετσι το μαύρο σύννεφο που βλέπουμε επικάθεται στο έδαφος με πολύ δυσάρεστες συνέπειες».
Ο κ. Ζιώμας τονίζει ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώνεται δραματικά τις βραδινές ώρες «αφού περιορίζεται το σώμα της ατμόσφαιρας και η διασπορά των τοξικών ρύπων γίνεται σε ύψος το πολύ 200 μέτρων. Οπότε μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η σκόνη κάθεται παντού. Για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μια τέτοια κατάσταση είναι ό,τι χειρότερο και ειδικά αν μένουν κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας».
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, υποστηρίζει ο κ. Ζιώμας, είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς για να λάβουν μέτρα προφύλαξης το συντομότερο δυνατό. «Αυτό που έχω να καταλογίσω είναι έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και είναι ανεπίτρεπτο να μη γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει όταν η ατμόσφαιρα μολύνεται από τέτοιους ρύπους. Βλέπουμε ανθρώπους από καταυλισμούς Ρομά να πηγαίνουν για πλιάτσικο.
Αυτοί κινδυνεύουν, αλλά πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ επειδή δεν έχουν επαφή με το σύστημα υγείας. Εκτιμώ επίσης ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα των καλλιεργειών της περιοχής και στα ελαιόδεντρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να συλλέξουν δείγματα και να τα αναλύσουν για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί» καταλήγει.
Οργανώσεις
Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αναφέρουν ότι «τα καυσαέρια από τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.λπ. Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με τη χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής που θα εκτεθεί στα καυσαέρια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης παραδέχτηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις και να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, τόνισε ότι η ενδεδειγμένη λύση για να σταματήσει η έκλυση καπνού και τοξικών αερίων είναι να καλυφθούν με χώμα τα απορρίμματα που καίγονται. Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτείται, όπως είπε, κονδύλι 500.000 ευρώ, το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει καθώς «δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση, αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, μετά την κατάθεση της μήνυσης, αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική.
Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της πολιτείας» και συμπληρώνει:
«Ηδη έχει προχωρήσει στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Επίσης έχει καταβάλει πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα, ενώ έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες. Το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11ης Ιουνίου».
Πυροσβεστική
Το κόστος της κατάσβεσης

Συνεχίζει να σιγοκαίει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που από την πρώτη στιγμή επιχειρούν στο σημείο. Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στη μονάδα ανακύκλωσης οικόπεδο πήραν φωτιά για τρίτη συνεχή φορά ξερόχορτα. Εξηγήσεις έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, εξηγώντας ότι η επιχωμάτωση είναι μια πολύ ακριβή και όχι σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση.
«Επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής, είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Χρειάζονται πάνω από 300 φορτηγά με χώμα. Δεν είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά της Περιφέρειας», δήλωσε ο Τ. Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Οι δυσκολίες
Πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα εξήγησαν στο «Εθνος» γιατί είναι τόσο δύσκολο να σβήσει η φωτιά. «Είναι σαν να καίγεται μία περιφραγμένη, ελεγχόμενη χωματερή. Κι επειδή αυτά τα σκουπίδια δεν βρίσκονται σε λάκκο, χρειάζεται επιχωμάτωση, δηλαδή πρέπει κανείς να σκεπάσει τα σκουπίδια φτιάχνοντας βουνά από χώμα. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάζεσαι φορτηγά. Τα 50, που αρκούν μόνο για την περικύκλωση του χώρου, κοστίζουν 20.000 ευρώ. Για να γίνει όμως ολοκληρωμένη δουλειά, χρειάζεσαι 500-1.000 φορτηγά, οπότε το ποσό είναι τεράστιο - και αναμένεται να βαρύνει την Περιφέρεια», μας είπαν.

«Το θέμα δεν είναι μόνο το κόστος, αλλά και το αμφίβολο αποτέλεσμα. Ακόμη και να σκεπαστούν τα σκουπίδια με χώμα, μπορεί να γίνει ξανά ανάφλεξη και να ξαναρχίσει η πυρκαγιά - λίγο να βρέξει, μπορεί να έχουμε ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα. Με το νερό που έχουμε επιλέξει να το αντιμετωπίσουμε, σιγά σιγά, θα σβήσει εντελώς η πυρκαγιά».
Συστάσεις από το Υπ. Υγείας
Ζητούν να κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Διακοπή λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Ατομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και τη σωματική άσκηση.
Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Οι συστάσεις στον γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Οι διοξίνες είναι από τους πλέον διαδεδομένους ρύπους των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών. Παράγονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεργασιών, όπως ατελή καύση αστικών απορριμμάτων ή νοσοκομειακών αποβλήτων, καύση ξύλου/λιγνίτη/άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποτέφρωση πλαστικών και άλλων.
Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές άχρωμες και άοσμες διοξίνες, από τις οποίες 17 έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μετά την εκπομπή τους στον αέρα, οι διοξίνες καταλήγουν σε νερά, έδαφος, φυτά, και τέλος στα τρόφιμα, μέσω των οποίων μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αιχμές από Λαφαζάνη
Εχει καεί 3 φορές σε 3 χρόνια

Το εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», ιδιοκτησίας Δημήτρη Λαζόπουλου, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Ελλάδα (υπάρχουν 31 συνολικά στη χώρα) και τις καλές ημέρες απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους.
Εχει πάψει ουσιαστικά να λειτουργεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2015 και βρίσκεται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε πολυήμερη απεργία των εργαζομένων για την καταβολή δεδουλευμένων μηνών. Εξήντα εξ αυτών αποζημιώθηκαν με τη λήξη της σύμβασής τους, σύμφωνα όμως με ανακοίνωση των εργαζομένων, η εταιρεία ακόμα χρωστά από 10.000 ευρώ σε ανθρώπους που δούλευαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά τις 12 Μαΐου απολύθηκαν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και απέμειναν ελάχιστοι για τη φύλαξη κατά κύριο λόγο των εγκαταστάσεων.
Σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις και μετά από διευρυμένη σύσκεψη που έγνε υπό την προεδρία του στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Το εργοστάσιο αυτό έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται. (?) Και όπως με έχουν πληροφορήσει, κατά σύμπτωση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μεγαλώνουν και τα στρέμματα του εργοστασίου. Δεν θέλω με αυτό να συνάγετε κάποιο συμπέρασμα. Το αναφέρω ως πραγματικό γεγονός».
Στέλιος Βογιατζάκης
____________

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ «Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΣΜΑ, Δυτικής Γορτυνίας»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε το Σαββάτο 13 Ιουνίου 2015 και ώρα 5 μ.μ. να παραβρεθείτε στη συζήτηση- ομιλία που θα γίνει στη Στέγη Αγάπης του χωριού Δόξα του Δήμου Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.
Το θέμα της παρουσίασης είναι:
«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΣΜΑ, Δυτικής Γορτυνίας».

Εισηγητής είναι ο Νικόλαος Γ. Τσίτσος, Ναυπηγός Μηχανολόγος Ε.Μ.Π, Καθηγητής ΑΕΝ Ασπροπύργου.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεννόηση με το Σύλλογο Δοξιωτών.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Χωρίς φαρμακεία σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου όλη η χώρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά το θέμα που προέκυψε με την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

http://www.efsyn.gr/

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

«Παγώνουν» τα σχέδια πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου,

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ

«Παγώνουν» οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας

«Παγώνουν» τα σχέδια πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου, η επέκταση του τραμ και οι μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές που θα επέρχονταν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε χθες την περυσινή υπουργική απόφαση, που επιχειρούσε στην πράξη να ανασχεδιάσει ριζικά τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας.

 Το γράφημα με την οδό Πανεπιστημίου όπως θα ήταν μετά την ανάπλαση. Η μελέτη έχεi χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση
 Τ ο ανώτατο δικαστήριο «μπλόκαρε» ομόφωνα ως μη νόμιμη την υπουργική απόφαση που αδειοδότησε την επίμαχη μητροπολιτική παρέμβαση και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου με ανασυγκρότηση του κέντρου και πολλές παρεμβάσεις (πεζοδρομήσεις, αλλαγές πορείας ή φόρτου κυκλοφορίας πληθώρας λεωφόρων, δρόμων κ.λπ.).
Η τεράστια σε έκταση και βαρύτητα παρέμβαση ξεκίνησε με αρχιτεκτονικές και άλλου είδους μελέτες, που χρηματοδότησε (έως ποσό 3 εκατ. ευρώ) το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ΚΙΑΣΩ) και το οποίο άσκησε παρέμβαση στη σχετική δίκη (όπως και η Αττικό Μετρό ΑΕ) γιατί τυχόν ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ θα ματαίωνε τον σκοπό της δωρεάς του προς το κράτος.
Η Ολομέλεια ΣτΕ (πρόεδρος Φ. Αρναούτογλου, εισηγητής Χ. Ντουχάνης) δέχθηκε (2152/15) ότι η υπουργική απόφαση δεν είναι νόμιμη, γιατί ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί κυρίως ένα πρόγραμμα - σχέδιο, εντούτοις προωθείται με τη μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου. Παράλληλα έκρινε ότι ο σχεδιασμός είναι σε διάφορα σημεία αντίθετος προς όσα προβλέπονταν στο τότε ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ).
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ακυρωθεί και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του τραμ (έστω και αν δεν υποβλήθηκαν γι' αυτό λόγοι ακύρωσης) καθώς εντάσσεται στο ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο της μελέτης για την όλη μητροπολιτική παρέμβαση.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της Αθήνας αλλά και απομακρυσμένων νησιών (Κιμώλου, Σύμης κ.λπ. για τους οποίους έγινε δεκτό ότι έχουν έννομο συμφέρον να επιδιώκουν την ακύρωση ενός τόσο ριζικού ανασχεδιασμού για την πρωτεύουσα), που υποστήριζαν τον κίνδυνο υποβάθμισης των άριστων όρων διαβίωσης, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση όλης της πόλης κ.λ.π.
Το σχέδιο προέβλεπε επέκταση της γραμμής του τραμ από την πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Αιγύπτου δια μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων, ανασχεδιασμό όλου του δημόσιου χώρου άμεσης επιρροής (και των πλατειών Ομόνοιας, Δικαιοσύνης) σε έκταση 127 στρεμμάτων, μετατροπή της Πανεπιστημίου σε οδό όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος της (με εξαιρέσεις κάποιων ζωνών για ταξί, οχήματα τροφοδοσίας, ποδήλατα) με μερική πεζοδρόμησή της από τη διασταύρωση με τις οδούς Πατησίων και Αιόλου έως τη 3ης Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα προβλεπόταν η μετατροπή πολλών δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας (Ομήρου, Εδ. Λω, Σίνα) ή σε πεζόδρομους (Βουκουρεστίου, Βαλαωρίτου, Γλάστωνος, Κάνιγγος, Κατακουζηνού, Νικηταρά κ.λπ.), η μετατροπή της Πατησίων σε άξονα δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περιπάτου με ταυτόχρονη διέλευση τραμ και μερική πεζοδρόμησή της όπως και της λεωφ. Β. Ολγας κ.λπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Σελίδες