.........."κιτρινισμένες λιθο/γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή των μνημονίων"...

~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...
.........Καλοκαιρινές μέρες & νύχτες..........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα..............................ΙΟΥΛΗΣ 2018....

Το Θέμα της Ημέρας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ντόρα Μπακοπούλου: «Η φίλη μου η Μάρτα Αργκεριχ»



Η καταξιωμένη πιανίστρια μιλά για την αργεντινή ομότεχνή εν όψει της εμφάνισής τους στο Μέγαρο
Ντόρα Μπακοπούλου: «Η φίλη μου η Μάρτα Αργκεριχ»


Η Ντόρα Μπακοπούλου και η Μάρτα Αργκεριχ γνωρίζονται μεταξύ τους από μικρές. Πρωτοσυναντήθηκαν στο Σάλτσμπουργκ, μαθήτριες και οι δύο του Φρίντριχ Γκούλντα. Εκτοτε η καταξιωμένη ελληνίδα πιανίστρια διατηρεί βαθιά φιλία με τη θρυλική αργεντινή ομότεχνή της. 

Εχουν, δε, παίξει επανειλημμένως μαζί και ετοιμάζονται να συναντηθούν επί σκηνής για ακόμη μία φορά στις 11 Μαρτίου, στη δεύτερη από τις τρεις συναυλίες που θα δώσει η Αργκεριχ (10,11,12/3, στις 20:30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από κοινού με τη μουσική «οικογένειά» της: διάσημους σολίστες, διακεκριμένους ερμηνευτές αλλά και νέα ταλέντα. 

Ποια είναι, όμως, η Μάρτα Αργκεριχ μέσα από τα μάτια της ελληνίδας φίλης της;

«Το φαινόμενο Μάρτα Αργκεριχ είναι πολυσύνθετο» λέει η Ντόρα Μπακοπούλου. «Οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς της είναι συχνά αντικρουόμενες, χωρίς κάποια από αυτές τις πλευρές δεν θα ήταν η Μάρτα. Το μυαλό της είναι σαν σφουγγάρι και σαν κομπιούτερ, εγγράφει απίθανα πράγματα. Η αντίληψή της, η κρίση της γύρω από τα συμβάντα της ζωής και η τρομερή της μνήμη, και από την άλλη η ευαισθησία και η φαντασία στο παίξιμό της είναι μια από τις βασικές της αντιθέσεις». 

Κατά την Ντόρα Μπακοπούλου, η Αργκεριχ είναι άτομο τρομερά πρακτικό και προσγειωμένο. Η θρυλική πιανίστρια έχει τρομερή ενέργεια που νομίζει κανείς ότι δεν σταματά ποτέ, διακόπτεται απλά μόνο όταν κοιμάται. Αντέχει τρένα, αεροδρόμια, αναμονές, ατελείωτες πρόβες. Ζει μέσα στη μουσική και ίσως από τη μουσική. 

«Είναι πολύ εργατική και τελειομανής» συνεχίζει η Ντόρα Μπακοπούλου. «Μελετά ώρες ολόκληρες, όταν όμως ο υπόλοιπος κόσμος πέφτει για ύπνο. Είναι πολύ πρωτότυπη και σε αυτό. Κάθεται στο πιάνο γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα και μελετά μέχρι τις 4 το πρωί για την επόμενη συναυλία. Ξεκουράζεται τα πρωινά. Ανήκει στην οικογένεια των ανθρώπων που τους αρέσει να θαυμάζουν όπου βρουν ομορφιά, στο βλέμμα ενός ανθρώπου, στην προσεγμένη και όμορφη εμφάνιση μιας γυναίκας, στο ωραίο παίξιμο μιας ή ενός συναδέλφου πιανίστα. Συμμετέχει με χαρά στο τρελό κέφι μιας φιλικής παρέας».

Σύμφωνα με την ελληνίδα φίλη της, η χάρη της Αργκεριχ σαν νεαρά κοπέλα μάγευε τους πάντες. «Εχει παντρευτεί μία φορά, έχει τρεις κόρες από διαφορετικούς άντρες. Είναι πολύ δεμένη με την οικογένειά της αν και δεν ζουν μαζί. Η γενναιοδωρία της είναι παροιμιώδης. Βοηθά εντατικά νέους καλλιτέχνες, συχνά άπορους στους οποίους προσφέρει ως και στέγη. Δεν διδάσκει, όμως. Η βάση της τα τελευταία χρόνια είναι οι Βρυξέλλες. Μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες κι όλες εξαιρετικά. Είναι τρυφερή ως φίλη. Εχει ήδη έρθει πέντε φορές στην Ελλάδα την οποία αγαπά πολύ. Εχει μείνει στην Υδρα και πιο πολύ στην Αίγινα. Μαζί έχουμε παίξει στο Μόναχο, στο Λουγκάνο και στην Αθήνα. Χαίρομαι πολύ που θα συμπράξω ξανά μαζί της σε αυτό το τριήμερο που θα είναι μια γιορτή της μουσικής για την Αθήνα…».

εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
_____________________________
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=447580

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες