.........."κιτρινισμένες λιθο/γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή των μνημονίων"...

~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...
.........Καλοκαιρινές μέρες & νύχτες..........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα..............................ΙΟΥΛΗΣ 2018....

Το Θέμα της Ημέρας

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών


   Άρθρα - Σχόλια...............

Πάνος Σκουρλέτης 
Του Πάνου Σκουρλέτη*


Tα δυο τελευταία χρόνια στη χώρα μας διεξάγεται ένα πείραμα εξαθλίωσης της κοινωνίας, μείωσης των μισθών, φτωχοποίησης και εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Στόχος δεν είναι η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, που θα ανταγωνίζεται τους Εσθονούς και τους Βούλγαρους εργαζομένους στο πλαίσιο μιας αυταρχικής Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Στόχος δεν είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αφού η συνέχιση της ίδιας πολιτικής οδηγεί μαθηματικά στην έξοδο από την ΕΕ, στην κοινωνική διάλυση, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Αυτό το πείραμα πρέπει να οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα πως το σχέδιο του μνημονίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και πρέπει να ανατραπεί.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Αντιθέτως, αυτό το οποίο λέμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η χώρα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης κι αυτό μας καθιστά ισχυρούς σε μια διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους, γιατί αν εμείς χρεοκοπήσουμε, καταρρεύσουμε και βγούμε από το ευρώ, το ντόμινο των εξελίξεων θα περάσει σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη και θα καταρρεύσει ενδεχομένως η ίδια η ευρωζώνη. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ γιατί οι κυβερνήσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του σημερινού πρωθυπουργού ήταν με την μεριά των δανειστών και των συμφερόντων τους . 
Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι το κρίσιμο δίλημμα που έχει ο κόσμος αυτή τη στιγμή μπροστά στην κάλπη είναι , συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπερ-πρωθυπουργό τον κ. Ράιχενμπαχ ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, ισχυρή αριστερά και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα ανατρέψει το μνημόνιο και αυτή την πολιτική της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι, μπορούμε; Εμείς λέμε μπορούμε. Ο ελληνικός λαός μπορεί να στείλει ένα μήνυμα το οποίο θα είναι καταλυτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι σαν τις άλλες. Θα είναι σκληρή η εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που γνωρίζουν αυτοί που μας κυβερνούν είναι ότι δεν μπορούν πια να φοβίσουν. Το κρίσιμο είναι να φύγουμε από τις τρομοκρατικού χαρακτήρα κορώνες , από τα ψεύτικα διλήμματα και τις απειλές και να κάνουμε ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού – αντινεοφιλελευθέρου μετώπου απηχεί μια βαθιά πραγματική ανάγκη να συμπαραταχθούν όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται πως πέρα από τις διαφορές τους , μπορούν να αγωνισθούν για την ανατροπή των σκληρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται . Πολιτικών που εφαρμόζονται στο όνομα του περιορισμού του χρέους αλλά κατ ουσίαν αποσκοπούν στη διαμόρφωση συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας , εξασφάλισης των δανειστών και διάλυσης του κοινωνικού κράτους . Το μήνυμα «βρέστε τα» μας έρχεται από παντού και από πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα . Όλος αυτός ο κόσμος αναγνωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ως την πιο ενωτική , συνεπή και αγωνιστική δύναμη και έτσι εξηγείται η άνοδος της επιρροής του . Είναι αλήθεια πως η μεν ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει μια μοναχική πορεία αποδυναμώνοντας την δυνατότητα να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης , η δε ΔΗΜΑΡ πρέπει να αποφασίσει αν τελικώς θεωρεί ως το μείζων την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών ή κάτι άλλο .

Η πρόταση μας δεν έχει ως μοναδικό ορίζοντα τις εκλογές , άλλωστε τα προβλήματα θα είναι παρόντα και την επομένη των εκλογών . Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ακόμη πίεση προς όσους αρνούνται την συνεργασία έτσι , ώστε αυτή να γίνει πράξη . Η πρόταση μας λοιπόν είναι διαρκής και έχω την αίσθηση ότι κερδίζει διαρκώς στη κοινωνία .

  
   *Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ,  υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών

_____________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες