.........."κιτρινισμένες λιθο/γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή των μνημονίων"...

~~~

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: «Αφανίστε τον ελληνικό λαό» - ζητάει η τρόικα προκ...
.........Καλοκαιρινές μέρες & νύχτες..........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα..............................ΙΟΥΛΗΣ 2018....

Το Θέμα της Ημέρας

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τοξική βόμβα πνίγει την Αττική

   ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ     

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες που απειλούν την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Δυτικής Αττικής αλλά και πολλών άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου εκλύονται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπου η φωτιά δεν έχει σβήσει ύστερα από τέσσερις ημέρες.

Τοξική βόμβα πνίγει την Αττική
Ο αέρας μετέφερε χθες τη δυσάρεστη οσμή του καμένου πλαστικού στα νότια προάστια προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι αβάσιμη.
Αργά χθες το βράδυ ο 34χρονος προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ αναζητείται και ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Επειτα από έλεγχο - αυτοψία στους χώρους της εταιρείας εντοπίστηκαν αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε άδεια, ενώ διαπιστώθηκε οτι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα χθες κινητοποιήθηκε και η πολιτεία με τη διαταγή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω και έλλειψης κονδυλίων.
Νέφος πάνω από την Αττική έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο
Νέφος πάνω από την Αττική έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο
Μιλώντας στο «Εθνος», ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Ζιώμας επισημαίνει ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος δημιουργίας διοξινών λόγω της καύσης του πλαστικού. «Τα απορρίμματα βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο και ούτως ή άλλως το εργοστάσιο δεν έχει καμινάδα μέσω της οποίας τα καυσαέρια να μπορούν να ανυψωθούν και να απομακρυνθούν χωρίς να ακουμπήσουν στο έδαφος. Ετσι το μαύρο σύννεφο που βλέπουμε επικάθεται στο έδαφος με πολύ δυσάρεστες συνέπειες».
Ο κ. Ζιώμας τονίζει ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώνεται δραματικά τις βραδινές ώρες «αφού περιορίζεται το σώμα της ατμόσφαιρας και η διασπορά των τοξικών ρύπων γίνεται σε ύψος το πολύ 200 μέτρων. Οπότε μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η σκόνη κάθεται παντού. Για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μια τέτοια κατάσταση είναι ό,τι χειρότερο και ειδικά αν μένουν κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας».
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, υποστηρίζει ο κ. Ζιώμας, είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς για να λάβουν μέτρα προφύλαξης το συντομότερο δυνατό. «Αυτό που έχω να καταλογίσω είναι έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και είναι ανεπίτρεπτο να μη γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει όταν η ατμόσφαιρα μολύνεται από τέτοιους ρύπους. Βλέπουμε ανθρώπους από καταυλισμούς Ρομά να πηγαίνουν για πλιάτσικο.
Αυτοί κινδυνεύουν, αλλά πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ επειδή δεν έχουν επαφή με το σύστημα υγείας. Εκτιμώ επίσης ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα των καλλιεργειών της περιοχής και στα ελαιόδεντρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να συλλέξουν δείγματα και να τα αναλύσουν για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί» καταλήγει.
Οργανώσεις
Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αναφέρουν ότι «τα καυσαέρια από τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.λπ. Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με τη χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής που θα εκτεθεί στα καυσαέρια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης παραδέχτηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις και να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, τόνισε ότι η ενδεδειγμένη λύση για να σταματήσει η έκλυση καπνού και τοξικών αερίων είναι να καλυφθούν με χώμα τα απορρίμματα που καίγονται. Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτείται, όπως είπε, κονδύλι 500.000 ευρώ, το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει καθώς «δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση, αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, μετά την κατάθεση της μήνυσης, αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική.
Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της πολιτείας» και συμπληρώνει:
«Ηδη έχει προχωρήσει στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Επίσης έχει καταβάλει πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα, ενώ έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες. Το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11ης Ιουνίου».
Πυροσβεστική
Το κόστος της κατάσβεσης

Συνεχίζει να σιγοκαίει η πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που από την πρώτη στιγμή επιχειρούν στο σημείο. Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στη μονάδα ανακύκλωσης οικόπεδο πήραν φωτιά για τρίτη συνεχή φορά ξερόχορτα. Εξηγήσεις έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, εξηγώντας ότι η επιχωμάτωση είναι μια πολύ ακριβή και όχι σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση.
«Επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής, είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Χρειάζονται πάνω από 300 φορτηγά με χώμα. Δεν είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά της Περιφέρειας», δήλωσε ο Τ. Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Οι δυσκολίες
Πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα εξήγησαν στο «Εθνος» γιατί είναι τόσο δύσκολο να σβήσει η φωτιά. «Είναι σαν να καίγεται μία περιφραγμένη, ελεγχόμενη χωματερή. Κι επειδή αυτά τα σκουπίδια δεν βρίσκονται σε λάκκο, χρειάζεται επιχωμάτωση, δηλαδή πρέπει κανείς να σκεπάσει τα σκουπίδια φτιάχνοντας βουνά από χώμα. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάζεσαι φορτηγά. Τα 50, που αρκούν μόνο για την περικύκλωση του χώρου, κοστίζουν 20.000 ευρώ. Για να γίνει όμως ολοκληρωμένη δουλειά, χρειάζεσαι 500-1.000 φορτηγά, οπότε το ποσό είναι τεράστιο - και αναμένεται να βαρύνει την Περιφέρεια», μας είπαν.

«Το θέμα δεν είναι μόνο το κόστος, αλλά και το αμφίβολο αποτέλεσμα. Ακόμη και να σκεπαστούν τα σκουπίδια με χώμα, μπορεί να γίνει ξανά ανάφλεξη και να ξαναρχίσει η πυρκαγιά - λίγο να βρέξει, μπορεί να έχουμε ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα. Με το νερό που έχουμε επιλέξει να το αντιμετωπίσουμε, σιγά σιγά, θα σβήσει εντελώς η πυρκαγιά».
Συστάσεις από το Υπ. Υγείας
Ζητούν να κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Διακοπή λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Ατομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και τη σωματική άσκηση.
Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Οι συστάσεις στον γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Οι διοξίνες είναι από τους πλέον διαδεδομένους ρύπους των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών. Παράγονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεργασιών, όπως ατελή καύση αστικών απορριμμάτων ή νοσοκομειακών αποβλήτων, καύση ξύλου/λιγνίτη/άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποτέφρωση πλαστικών και άλλων.
Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές άχρωμες και άοσμες διοξίνες, από τις οποίες 17 έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μετά την εκπομπή τους στον αέρα, οι διοξίνες καταλήγουν σε νερά, έδαφος, φυτά, και τέλος στα τρόφιμα, μέσω των οποίων μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αιχμές από Λαφαζάνη
Εχει καεί 3 φορές σε 3 χρόνια

Το εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», ιδιοκτησίας Δημήτρη Λαζόπουλου, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Ελλάδα (υπάρχουν 31 συνολικά στη χώρα) και τις καλές ημέρες απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους.
Εχει πάψει ουσιαστικά να λειτουργεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2015 και βρίσκεται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε πολυήμερη απεργία των εργαζομένων για την καταβολή δεδουλευμένων μηνών. Εξήντα εξ αυτών αποζημιώθηκαν με τη λήξη της σύμβασής τους, σύμφωνα όμως με ανακοίνωση των εργαζομένων, η εταιρεία ακόμα χρωστά από 10.000 ευρώ σε ανθρώπους που δούλευαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά τις 12 Μαΐου απολύθηκαν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και απέμειναν ελάχιστοι για τη φύλαξη κατά κύριο λόγο των εγκαταστάσεων.
Σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις και μετά από διευρυμένη σύσκεψη που έγνε υπό την προεδρία του στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Το εργοστάσιο αυτό έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται. (?) Και όπως με έχουν πληροφορήσει, κατά σύμπτωση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μεγαλώνουν και τα στρέμματα του εργοστασίου. Δεν θέλω με αυτό να συνάγετε κάποιο συμπέρασμα. Το αναφέρω ως πραγματικό γεγονός».
Στέλιος Βογιατζάκης
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες